Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

Feng-shui a gyerekszobában

2007. szeptember 30. - gkbetti

Hogyan varázsolhatunk gyermekeink számára is kellemes, meghitt, ugyanakkor fejlődésüket is segítő kis birodalmat?

Nagy kihívást jelent meghatározni egy olyan szoba méretét és berendezését, melynek lakói folyamatosan nőnek, fejlődnek, állandóan aktívak és kreatívak. Gyermekeink mindennapjai nagymértékben függnek szobájuk elhelyezkedésétől és berendezésétől, sőt az sem mindegy, sikerül-e az egyéniségüknek megfelelő színösszeállítást eltalálnunk.

Figyelembe vehetjük a feng shui szerinti elem megfelelő színeit és anyagait, de amennyiben megvalósítható, inkább részesítsük előnybe gyermekünk kívánságát. Valamennyi gyerekre nyugtatóan hatnak a zöld és kék színárnyalatok, a pasztell sárga változatai pedig fokozzák az agyműködést, ennek ellenére nem okoznak álmatlanságot.

Az energia szabad áramlása érdekében lehetőleg tartsuk a szoba közepét üresen, mindegy hogy használják-e a gyerekek játékra, tanulásra vagy sem. Amennyiben egy szobában két gyerek is lakik, hagyjuk, hogy mindketten kialakítsák saját kis területüket. Szintén az energiaáramlást segítik a gyerekszobában elhelyezett tetszetős, színes, felfüggesztett mozgókák. Az ágy fölé azonban ne akasszunk olyan tárgyakat, amik alvászavart okozhatnak.

Szintén nem célszerű az ágyat világítótestek, polcok, gerendák alá elhelyezni. A könyvekkel telerakott polc ugyanis fejfájást, rossz alvást eredményezhet.

A szobán belül a legfontosabb az ágy elhelyezkedése, melyet a huzat miatt ne tegyünk ajtó és ablak közé. Ugyanakkor lábbal az ajtó felé sem szerencsés fektetni gyermekünket. Ha gyerekeink emeletes ágyon alszanak, időnként váltogassák helyüket, mert az alul fekvő, bezártságot érezhet, s hogy állandó nyomás nehezedik rá. Fessük az ágy „mennyezetét” világos színűre, ami térhatást kölcsönöz és enyhíti a nyomasztó érzést.

A bútorok méretei igazodjanak a gyermek életkorához. A felnőtt méretű bútorok között – Liliput embereihez hasonlóan – rémültnek érezheti magát, bizonytalanság, félelem és depresszió jelentkezhet. Amennyiben tükröt teszünk a gyerekszobába, abban teljes egészében láthassa magát, de az éjszaka sötétjében, az ágyból ne tudjon belenézni, mert ez zavaró, akár ijesztő is lehet számára.

Az íróasztalt úgy helyezzük el, hogy a gyermek háta mögött fal, és ne ablak legyen, s valamelyik számára kedvező irányba nézzen. Ne üljön háttal az ajtónak, de lehetőleg ne lásson ki az ablakon, mert úgy figyelme könnyen elkalandozhatna. Szorítsuk rá a gyereket, hogy íróasztalán rendet tartson, hiszen egy átláthatatlan kupac fölött ülve nem lehet koncentrálni, logikusan gondolkodni és rendesen dolgozni. Rendetlen környezet kusza, rendezetlen gondolatokat eredményez! Figyeljünk arra, hogy az íróasztal ne legyen ferde tetősík vagy gerenda, esetleg tetőablak alatt! Az íróasztalnál se üljön a gyerek egy polc alatt, ajtó-ablak között, ne irányuljanak rá a berendezési tárgyak sarkai.

Jó tudni! Az íróasztal bal alsó sarkába, illetve a szoba bejáratától balra eső sarokba (az önművelés-tudás életterületére) helyezett bagoly segítheti gyermekünk tanulási eredményeit.

Nem feltétlenül a legjobb megoldás, ha a legkisebb szoba lesz a gyereké, hiszen a kicsiknek nagy térre van szükségük a fejlődéshez, hogy ne fojtsuk el tehát energiájukat és kreativitásukat. A szoba, a bútorok, a falszínek legyenek világosak és vidámak, a bútorok lehetőleg legömbölyítettek. A tapéta mintája és a fellógatott képek okozzanak örömet a gyerekeknek. A színes játék-kavalkád már eleve mozgalmasságot ad egy gyerekszobának, ezért jó, ha a falak, a bútorok színe nem túl harsány, hanem egyfajta nyugodt hátteret, keretet ad a sok-sok apró tárgynak.

A gyerekszoba kialakításánál vegyük figyelembe a kicsik kívánságait is, hiszen számukra készítünk hosszú távra kellemes „fészket”, ami önmagában persze kevés, kell mellé sok törődés, odafigyelés és lelki támogatás. (Forrás: www.paramedica.hu )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr61181912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása