Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

A gyerek biztonsága vagy az anya kényelme?

2007. október 01. - gkbetti
    A Jucus hozzászólásáról jutott eszembe - amivel nagyon egyetértek - , hogy sokszor túlbiztosítanánk magunkat és a gyerekeinket. Valljuk be: melyik gyerekszobában vannak a falhoz rögzítve a bútorok, a padlóhoz a szőnyegek stb.? Mert nálunk az itt leírtakból alig valósítottunk meg valamit. Igazából nem is nagyon hiányoznak ezek a dolgok. (Kivéve a dugó a konnektorban. Sosem akart belenyúlni a lányunk, de biztos, ami biztos.)

    És ugye arra a bizonyos járókára sem azért van mindig szükségünk, hogy a gyerek biztonságban legyen? Hanem hogy nyugodtan főzhessek, pakolászhassak és ne legyen állandóan a lábam alatt.  Nem mondom, néha muszáj beletenni a babát (ha ki kell szaladni a kapuhoz, vagy kiteregetni a ruhákat), de sajnos sok gyerek fél napokat tölt el járókában vagy kiságyban a négy rács között. És ez főleg azoknál a kisgyerekeknél veszélyes, akiknek amúgy is lassúbb a mozgásfejlődésük. Fordul(na) egyet és már ütközik is a rácsba. A játékok sem tudnak messze gurulni, (vagy ha kigurul, akkor úgysem tud utánamászni) és így  nem is nagyon strapálja magát a baba sem, hogy elérje az áhított csörgőt.


    Sokkal hasznosabb lenne (és bevallom, macerásabb is), ha minden helyiségben lenne egy-egy takaró a földön (még a fürdőszobában is), és ha teregetni megyünk, inkább vigyük magunkkal a kicsit is. Persze ne hagyjuk a keze ügyében a mosószeres flakonokat. Nekünk ez bevált, és a második gyereknél már össze sem szereltük azt a bizonyos járókát.

    És a kiságyat sem használtuk, kicsi koruk óta nagy, felnőtt ágyon alszanak, így az elalvásnál valamelyikünk könnyen oda tudott feküdni melléjük, és nem kellett ott kókadozni a rácsos ágy mellett. (Persze az ügyes kezű apukáknak ilyenkor valami leesésgátlót kell fabrikálni az ágy köré, de erről legközelebb.) Ez is egy variáció a sok közül.

    Várjuk a ti tapasztalataitokat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr7182981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvica 2008.02.17. 12:39:28

A járókával kapcsolatban:nekünk nagyon bevált, igaz, nem hagyományos járókánk van. Két egyéves kislányom van, tehát kell nekik a terület a mozgásra, játékra. Régebben utánaolvastam, és van olyan szakkönyv, amelyik kimondottan ajánlja a járókát, hogy a gyermeknek legyen saját tere. A hagyományos kb. 100*80-as járóka tényleg nagyon kicsi. A mienk 160*200-as!! Egy másik ikerpártól vettük, ahol apuka és nagypapa készítette, nekik bevált és mi is nagyon szeretjük. Nincs alja, nálunk cserge van alá terítve, az eredeti gazdáéknál szivacs volt az alja. Olyan nagy, hogy mi is be tudunk mászni, játszani a gyerekekkel, és napközben ott alszanak a kicsik. Akár mind a négyen beleférünk. Bőven volt helyük mászni, kúszni és járni is!! Én úgy gondolom, hogy a járóka egy ilyen ötlettel (egy gyereknél nem feltétlenül kell ilyen nagy) nem börtön a babák számára, hanem valdi birodalom, én úgy is hívom, hogy bababirodalom, babakert, és néha nekünk, anyáknak is ad egy szusszanásnyi időt, amikor nem üvölt a baba mert be van "zárva", de nem is borít magára semmit, amíg mi az elekerülhetetlen házimunkát végezzük. Arról nem beszélve, hogy ikreknél, ha két gyerek megindul, az tényleg olyan, mit egy invázió, nem tudod, merre szaladj.
süti beállítások módosítása