Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

Gyerekszoba trendek

2007. október 04. - gkbetti

Egy gyermek érkezése minden szinten változást hoz családunk életébe, s örömteli várakozásunkat, régi álmainkat csodás babaszoba létrehozásában fejezzük ki.

A gyermek növekedésével párhuzamosan a szobája is alakul. Már Őérte van. Őérte kellene, hogy legyen, igényeit ki kellene, hogy szolgálja. Ahogy nappalink és konyhánk is olyan, amilyennek mi szeretjük, ami a legkényelmesebb számunkra, s amely tökéletes szolgálója háztartásunknak, szokásainknak. Gyermekeink szobáját általában nem kezeljük elég körültekintően. Vendégeinket a nappaliba vezetjük be, az ő gyerekeik a mi gyerekeinkkel jól megvannak bárhol, akár a kertben is, végül is jó a friss levegő. De mi van, ha a hideg és eső miatt beszorulunk? Bizony a gyerekszoba nem szabad, hogy mellékes legyen.

A magyar gyerekbútor gyártók kínálatán erőteljesen látszik, hogy inkább a bébi bútorra rendezkedtek be, iskolás korúaknak, netán tinédzsernek nem találunk ötletes, jó bútort, valahogy úgy tűnik, mintha elhanyagolnánk nagyobb gyermekeinket.

 

A szobát meghatározó színt alapvetően a születendő gyermek neme szerint választjuk: kislányoknak rózsaszínt, fehéret, sárgát, fiúknak kéket vagy zöldet. A legtöbb esetben ezek puha, pasztellszínek. Tehát a csecsemő szobája finom, visszafogott színállású, megnyugtató (a játékai, amiket az ágyra aggatunk úgyis sokszor harsányak).

A fény szempontjából fontos a szoba tájolása (ne északi szobát válasszunk számára), a fal színe, az árnyékolás. Előnyös a nagy ablak, a bébi számára az ágyra szerelt baldachin nyújthat védelmet az erős fény, a közvetlen napsugárzás vagy az ablakon betévedő rovarok ellen.

A bútor anyaga lehet tömör fa vagy festett MDF: elengedhetetlen a környezetbarát, vegyszermentes felületkezelés mind a pácok, mind a festékek, lakkok alkalmazásánál. Nem lehet kiálló fém csavar, ha van fém a bútorban, akkor az nem látszódik, a csavar feje fadugózva van. A kiságy lehet fix vagy átalakítható, a gyermekkel együtt növő. Ha nagyobb a gyerek, az első rács vagy pár darab belőle kivehető, így a kicsi egymaga le tud mászni az ágyról. Érdekességképp megjelent a plexi oldalbetétes ágy, azaz eltűnik a rács. Hátránya, hogy amikor felállni próbál, nem tud olyan könnyedén megkapaszkodni. Létezik már olyan kiságy is melynek nem a fekvőfelület magassága állítható, hanem az elülső rács tolható lejjebb. A matrac mindig a legalsó szinten van, nem is állítható. Ez a típus egyszerűbben kezelhető, praktikus, hiszen nincs szükség nagy erőfeszítésre az állításhoz, jobban alkalmazkodik mind a babához, mind az anyához. Van már önringatós kiságy is, melynek rejtett, érzékeny rugószerkezete lehetővé teszi, hogy egy kis mozdulásra is ringatni kezdje az ágy a gyermeket. Matracot általában külön választhatunk: szivacsot vagy latexet, a kókusz töltetű is kiváló, kemény fekvést biztosít.

(www.babyluxury.hu )

Alapvetően két stílus különül el:

 

A nemre jellemző színharmóniában következetesen, de visszafogott mértékben alkalmazott minták az ágyneműn, rácspárnán, függönyön, textil lámpabúrán és baldachinon. Ez utóbbi szinte kötelező elem, anyaga lehet tüll, vékony pamut, batiszt. És habos-babos. A függöny elkötője is berakott, a karnisvég díszes. Keskeny csíkos és virágos a tapéta, jellemző a bordűr. Jellemző színpárosítások: halvány rózsaszín fehérrel vagy tört fehérrel, rózsaszín sárgával, ill. a halványkék fehérrel. Gyakori a madeira és a csipke, mint kiegészítő. Kevés a figurális elem a textileken, tapétán: inkább csíkok, kockák, kis virágok díszítenek.

 

Nem kevésbé díszített a szoba, harsányabb, de nincs annyi masni, szalag, berakás, a csipke teljesen eltűnik. A baldachin megmaradhat, de egyszerűbb, mintája sokféle lehet. A natur színek előtérbe kerülnek: a bézs, homokszín, barnák, sóskazöld, meggypiros. Megjelennek a mesebeli alakok, elsősorban az állatok, manók, gyakori a napocska, hold, felhő, csillag motívum.

 

2. figurális vonal

1. romantikus hangulat

CSECSEMŐKOR

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr13185805

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: relatos muy terrorificos 2018.02.15. 02:49:13

Fontos győzelem a B csapattól - Barcanoticias - A vezető magyar FC Barcelona blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása