Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

Lakás a lakáson belül

2007. október 05. - gkbetti

        

A gyerekek birodalmának kialakítása csecsemőkortól a felnőtté válásig változó igényű és folyamatos feladat. Kiindulási pontnak tekinthetjük azt az igényt, hogy minden családban kellene önálló, elkülöníthető élettér a gyermekek számára. Minden ember fejlődését erősen befolyásolja, sőt meghatározza a szülő-gyermek kapcsolat és a környezet. Az első ingerek: a megteremtett nyugalom, biztonság, rend, tisztaság, fény, szín, hang – és még sorolhatnánk – felnőttként is elkísérnek mindannyiunkat.

 

            A gyerekszoba lakás a lakáson belül. Lakójának háló-, dolgozó- és vendégszobája is egyben. Ehhez az összetett funkcióhoz legtöbbször kis alapterület társul, gyakran pedig két-három gyermek osztozik rajta. Tovább bonyolítja az alaphelyzetet, ha ezek a gyerekek különneműek.

          Kezdjük a helyiség kiválasztásával. Tájolását tekintve ideálisnak a délkeleti, illetve délnyugati fekvés tekinthető. Így derűs és napfényes lesz a helyiség, de elkerülhető a túlzott felmelegedés. Az északi tájolás nem ajánlott, mert rideg és nem éri az éltető napfény. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekek birodalma a lakás nyugodt területére kerüljön, így minden körülmények között biztosított lesz a zavartalan alvás és tanulás. Ebből következik az is, hogy semmiképp sem lehet átjáró szoba.

             A gyerekszoba nem felnőttnek készül, erről sok szülő megfeledkezik. Mások a méretek, különösen a kicsik esetében, hiszen ők a padlószint közelében élnek. A kevés beleélő képességgel rendelkezők üljenek le a földre, és nézzenek körül a felnőttek világában. Félelmetesen nagy, elérhetetlen és veszélyes minden ebből a nézőpontból.

 

 

Csecsemőkor


            A pár hónapig tartó időszakban szinte csak nyugalomra és anyai szeretetre, gondoskodásra van szükség.

Mindenképp gondoskodjunk az általános világításon túl más lámpahelyekről is. Ezek egyike lehet a szoptató-fotel melletti hangulatfényt adó állólámpa, a másik, az éjszakai jelzőfény.

Alapbútorként első és legfontosabb a babaágy. Praktikus a pelenkázó használata is, mert kíméli a kismamát, nem kell lehajolnia babaápolás közben, ezen kívül elfér benne szinte minden babaholmi, amire egy újszülöttnek szüksége lehet. Egy kényelmes fotel is jó szolgálatot tesz szoptatáskor, de akkor is, ha csak együtt akar lenni az anyuka a picivel.

 

 

Óvodáskor


            Ebben az életkorban gyermekeink idejük nagy részét a padlón játszva töltik. Ebből két fontos berendezési szempont következik. Az első a padló. Anyaga semmiképp se legyen hideg kő. Lehet padlószőnyeg, parketta, svédpadló, hajópadló vagy parafa, szőnyeggel ellátva. A darabszőnyeg hátoldalát minden esetben el kell látni csúszásmentesítővel. A burkolatok anyagválasztásánál figyeljünk a tisztíthatóságra és allergiás érzékenység esetén az atka mentesítésre.
A másik a berendezés elhelyezése. A bútorok praktikusan a falak mentén helyezkedjenek el, hogy megmaradjon a szoba közepén lévő tér a játéknak. A játékok elhelyezésénél fontos, hogy a picik önállóan elővehessék, és el is tudják rakni a holmikat.

 

 

Iskoláskor


            A berendezés ebben a korban változik meg a legjobban, mert gyermekeink komoly munkát végző emberekké válnak. Tanulóhelyet, vagyis munkahelyet kell kialakítani. Ennek legfontosabb része az íróasztal. A jó íróasztal lapja dönthető, magassága állítható. Az íróasztal lapjának megvilágítása egészségügyi alapkövetelmény. Jó, ha kap terméHelyes testtartás íróasztalnál ülve: a talpak a padlón fekszenek, a lábszár és a comb, valamint a gerincoszlop derékszöget zárnak be. A tárolóbútorok mennyiségét is növelnünk kell. Mivel a szoba alapterülete nem változik, többféle módon találhatunk helyet az új elemeknek. Készíthetünk dobogót, galériát vagy egyszerűen csak megemelhetjük az ágyat, így nyerve új, hasznos helyet.szetes fényt, és a mesterséges világítás is árnyékmentesen esik a felületre. Az asztal és a szék viszonya a gerinc egészséges fejlődése szempontjából lényeges.

 

 

Kamaszkor

 

            Ekkor már mindenképp be kell vonni a szoba átalakításába a gyerekeket is, hiszen mindenről van elképzelésük, ezen kívül pedig jobban fognak vigyázni rá, inkább magukénak érzik majd. Megkezdődik a barátokkal való bizalmas beszélgetések, kisebb bulik, közös zenehallgatások kora is. Ha módunk van rá, kaphatnak a gyerekek nagyobb alapterületű szobát, sőt a többi helyiséghez való viszonyát is át kell értékelni. Míg hasznos, ha a kicsik a szülői háló közelében vannak, addig a fentiek miatt praktikusabb a nagyobb, félig felnőtt gyerekeket a bejárathoz közeli helyiségek egyikében elhelyezni. A társas együttlétek, de a teljes elvonulást is igénylő kor miatt nagy figyelmet kell fordítani az önálló kuckó kialakítására akkor is, ha a testvéreknek közös szobájuk van. Különböző leválasztásokkal, térbe állított bútorokkal különíthetjük el az egyéni élettereket egymástól.

 

Draveczki Julianna – lakberendező

(Forrás: www.ezermester2000.hu )

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr10187382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása