Rendezzük be a gyerekszobát!

Egy különleges gyerekszoba

2008. január 30. - gkbetti

Mesebirodalom Lilinek

Ritka az olyan szülő, aki nem sajnálja az energiát és a türelmet arra, hogy gyerekének hozzá illő, neki tetsző környezetet teremtsen, és fel is kutassa a megfelelő tervezőt, aki beszélgetések, rajzok alapján igyekszik megfejteni, milyen bútorokkal adjon keretet a végtelen fantáziának.

Lili szülei fontosnak tartották, hogy "becsalogassák" kislányukat az iskolába. Az egyik miniépület osztálytermet formáz, valódi krétákkal és könyvekkel, a padokban babákkal...

Nagyrészt kézimunka a sok apró bútor, a fotelt Péter bútorrestaurátor öccse készítette, a könyveket folyóiratokból "vágták". Lili órákig eljátszik itt, de a babaház a felnőtteknek is nyújt újdonságot.

www.lakaskultura.hu

 

 

 

 

A hintaló története

            Egy régi mondás szerint a világ szerencséje a lovak hátán múlik. És hogy ez a szerencse a csemetéinket is elkísérje, emberemlékezet óta többé-kevésbé élethű hintalovakat készítünk nekik agyagból, fából, vasból és műanyagból, hogy legyen mivel játszaniuk. Ezzel össze is foglalhatnánk röviden a hintalovak történetét, ha nem lenne hátra az a csalafinta kérdés: de mi köze a lónak a hintázáshoz?

            Természetesen a gyermekek mindig is szerettek játszani. Mielőtt a kiforrott, mai értelemben véve pedagógiailag hasznos játékokat kitalálták volna, a gyerekek olyan dolgokkal játszottak, melyek a felnőttek világából megtetszettek nekik. Az emberiség kezdetekor a világot a túlélésért folytatott harc jellemezte: a korai kőkorszakból (Kr. e. 4600-2000) származó gyermeksírokban csöppnyi kőbaltákat találtak a kutatók.


A történelem során a játékok repertoárja egyre nőtt. Már nem csak a szülők munkaeszközei, hanem státuszszimbólumai is bekerültek a korai gyermekszobákba: a ló, a harci ló, a leggyorsabb közlekedési eszköz és a hatalom, a gazdagság, az erő szimbóluma, különösen nagy hatással volt a gyermekekre. A legöregebb épen maradt játéklovak az egyiptomiak korából valók, 2500 év súlya nyomta agyag hátukat. (Más, gyönyörű, az ókorból származó bizonyítékkal együtt megcsodálhatók a Sonnebergi Játékmúzeumban).


A felnőttek az ókorban a "játék" alatt voltaképpen komoly felkészülést értettek a felnőtt életre. Platón görög filozófus (Kr. e. 427-347) "Törvények" című művében megírta: "Minden gyermeknek kapnia kell a nevelőjétől egy olyan szerszámot, mely hasonlít a valódira. Egy rátermett jó katonának tudnia kell lovagolni, vagy valami más hasonlót, mindezt játékban. Valakinek, aki később jó gazda, vagy építőmester szeretne lenni, már gyermekkorában gazdálkodnia kell, vagy fel kell építenie egy kis házat." Szóval már annak idején is nagy volt a játékok készítőinek felelőssége! Ennek megfelelően komoly a miniatűr lovak felszerelése is: fel vannak díszítve, mint az igazi harci mének, kis kerekeken állnak és szállítókocsit húznak maguk után. A kis görögök körében bizonyára nagyon népszerű volt a "Troja" névre hallgató, felhajtható hasú lovacska.


A gyerekjátékokkal szemben való elvárások szülték a vesszőparipa feltalálását. Ezen - sokkal jobban, mint egy zsinóron húzható lovacskán - még a lovaglást is el lehetett játszani, így a fiatal lovagoknak sokkal szórakoztatóbb volt a falovacska hátán a csatába menni. Sőt, Plutharkosz és Horatiusz feljegyzései szerint még a felnőttek is élvezettel vettek részt ezekben a játékokban. Az évszázadok során a vesszőparipa a legkülönbözőbb formákban élt: legtöbbször csak egy fej volt a jobbára esernyő hosszúságú rúdon, néha ennek a fejnek még nyaka és galoppozó első lábai is voltak, megint máskor egész ló volt a rúdon. Némelyik kis kerékben végződött, volt amelyiket nadrágtartóval kellett magukra erősíteni, így derekukról egy egész szövetből készült ló test lógott - nyereggel, farokkal és rávarrt lovas-lábakkal!


Így lovagoltak a gyerekek a történelem előtti korban, az ókorban, majd a sötét középkorban - de a hintázásról még mindig szó sem volt!

Hogy hogyan fejlődött tovább a hintaló?

Itt elolvashatják:        http://www.ezermester.hu/2003/12/hintalo.htm

Mézeskalács figurák és házikó - a gyerekszoba dísze

A gyerekszoba különleges dísze lehet egy illatos mézeskalács házikó vagy betlehem. Figuráit sablonok alapján vagy mi magunk is elkészíthetjük.

Hozzávalók (kb. 50 db.):
25 dkg méz
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 evokanál mézeskalács fuszerkeverék
1 teáskanál orölt fahéj
1 mokkáskanál sütopor
1 tojás
1 evokanál rum
A díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
piros ételfesték, cukorgyöngy

  
Elkészítés:
A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihulni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fuszerkeveréket, a sütoport és a fahéjat összekeverjük. A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különbözo alakokat szúrunk ki belole. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át oket, hogy szalagot tudjunk majd fuzni bele. A sütot 200 fokra (gázsüto 3. fokozat) elomelegítjük. Sütopapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütoben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihulni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (suru masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínure, illetve eros pirosra festjük. Sütopapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukor-gyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Íme, ide kattintva (vagy a böngészőbe másolva) még videón is végignézhetjük, hogy készül a mézeskalács házikó.

http://www.desszert.eu/mezeskalacs_haziko_keszites


Karácsonyi dekorációk


          Találtam egy oldalt:

 www.advent.hu

 Érdemes ellátogatni erre az oldalra. Nagyon cuki karácsonyi dekorációs ötletek találhatók itt. Készíthetünk szív alakú sütis dobozt, pingvines adventi naptárt, és aranyos karácsonyi kifestőt nyomtathatunk ki a gyerekeknek. -t.


 


Jó szórakozást és kellemes adventi készülődést kívánok mindenkinek!

Üvegfestés a gyerekszobában
            Az üvegmatrica-festék a gyerekek körében is nagyon népszerű. Engedjük meg bátran, hogy kedvük szerint díszítsék a szobájuk ablakát, hisz a kész matricák később könnyen eltávolíthatók. A könyvben szereplő motívumokat úgy válogattuk össze, hogy fiúk, lányok egyaránt találjanak közöttük kedvükre valót.

A könyv megvásárolható a www.libri.hu oldalon.

(Forrás: www.libri.hu )

Tanulósarok
             
                   Sokan vannak úgy, hogy a nagymamától örökölt bútorokkal hely hiányában nem tudnak mit kezdeni. Ebben a cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy egy, a múltszázad első feléből származó, kétajtós ruhásszekrényből hogyan alakíthatunk ki kevés szaktudással, gyermekünk részére tanulósarkot kinyitásával kényelmes tanulóhellyé alakulhat át, melyben helyet. Az átalakított bútordarab jól illeszkedik bármely mai modern enteriőrbe. A gyermekszoba játszótere a szekrényajtó kapnak különféle irattárolók, parafatáblák, gyűjtőkosarak, számítógép és annak tartozékai.


Az alábbi linkre kattintva nyomonkísérhetik a tanulósarok elkészítését Horváth Tamással:
http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=43

Adventi naptár gyerekeknek

Az ádvent egyik fontos kelléke az ádventi naptár, a meglepetés kincsesháza. Ezt a szokást egy édesanya találta ki kisfia vigasztalására. A fiú minden este azt kérdezgette, mennyit kell még aludnia, hogy megjöjjön a Jézuska. Anyukája ezért egy karton lapból huszonnégy ablakot vágott és az ablakok mindegyikére egy bonbont akasztott. Később a fiúból felnőtt lett, és nemhogy nem felejtette el ezt a kedves ajándékot, hanem az ádventi kalendáriumok árusításával maga is több millió gyermeknek szerzett örömet.

Ez a rendszer december 1-jétől számolja a napokat karácsonyig, és segíti gyermekeinket a várakozásban, s emellett karácsonyi hangulatba hozza a család apraját-nagyját. Az ablakok mögött, vagy a kis csomagokban számos ajándékot elrejthetünk: kis csokifigurákat, cukorkát, szép karácsonyi képeket, apró ajándékokat, kekszet vagy esetleg akár gyümölcsöt is! Tökéletes ajándék Mikuláskor, de az igazi "megszállottak" már december 1-jén elkezdik a visszaszámlálást! (Vigyázat! Az adventi naptárat mindig szemmel kell tartani, ugyanis a leleményes apróságok hajlamosak már az első napon kipakolni az egész "zsákmányt")

  Még nem késő (a boltban vásárolt naptárból kienni a csokit és) hozzákezdeni egy egyedi tervezésű és kivitelezésű kalendárium elkészítésének, mely megédesíti a várakozás napjait!
Ha nem szeretnél szeretteidnek bolti csokival tömött sorozatgyártmányt ajándékozni, íme néhány olcsó, kivitelezhető, egyszerű, ám annál nagyszerűbb ötlet!

A batyu adventi naptár:

  Ugyanolyan, vagy akár különböző, de mégis harmonizáló anyagokból kis, négyzet alapú darabokat vágunk ki, majd a közepükre helyezvén meglepetésünket egy szép szalaggal átkötjük az egészet. A kész kis batyukat pedig fellógatjuk egy madzagra, egy piros szalagra vagy egy díszláncra, s ezt kiakaszthatjuk gyermekünk szobájának ajtajára, de bármelyik falnak, bútornak vagy akár a kandallónak is ünnepi hangulatot varázsol.

A zsebes adventi naptár:

  Egy tetszőleges méretű kartonlapot bevonunk piros, vagy az alkalomhoz illő anyaggal, melyre előzőleg 24 kis zsebet varrtunk, s ráírtuk mindegyikre egyenként a napok számát. Ajándékainkat ezekbe rejthetjük akár a lá natúr, akár kis batyukba csomagolva.
Ezt, a naptárhoz igen hasonló szövet kalendáriumot is kiakaszthatjuk bárhova, hiszen bármelyik helységnek díszéül szolgál.

A csomagnaptár:

  Tökéletes választás azoknak, akiknek bár kézügyessége nem veri az egeket, mégis valami igazán egyedire vágynak. Érdekes ötlet lehet ezeknek a csomagoknak egy kis külön adventi sarok kialakítása a lakásban ( mely akár az ablakpárkány is lehet szépen feldíszítve a sorakozó kis csomagokkal). A család pedig minden este itt gyűlvén össze szertartás-szerűen kibonthat egy-egy kis ajándékcsomagot. 

A doboznaptár:

  Bizonyára minden háztartásban ismeretesek ezek a kis gyufás skatulyák, melyek kiürülvén számos ötlet alapját képzik. Ilyen lehet például ez az ötletes piramis (vagy ha úgy tetszik fenyőfa) alakú dobozkalendárium.
A dobozokat kibélelhetjük csomagolópapírral, merített papírral vagy akár bársonnyal is. A skatulyák elejére felragasztjuk, vagy felírjuk a számokat, s a dobozok összeragasztása után az egészet beborítjuk egy méretre vágott díszpapírral, de akár műhóval, ezüst spray-vel vagy fenyőágakkal is díszíthetjük. Ha azonban ennél is türelmesebbek vagyunk külön-külön is díszíthetjük a dobozkákat még összeragasztásuk előtt.

A zokninaptár:

  Amerikában és az angolszász vidékeken igazi hagyománya van a kandallópárkányra akasztott zokniknak Mikuláskor, ez adta az ötletet a zokninaptárhoz. A kandallópárkányra vagy akár a gyerekszoba ablakpárkánya alá fellógatunk szépen sorjában 24 ünnepi zoknit, melyek mindegyike más és más ajándékot rejt, a várakozás egyes napjaira!

  Reméljük sikerült ötletet adnunk, hogy mindenki, aki saját készítésű adventi naptárral szeretne előrukkolni a gyerekeknek, megtalálja a kedvére valót, melyet maga is könnyedén elkészíthet.


www.blush.hu 

Keretezzünk képeket, fotókat


          


 

 

            Amikor beköltözünk egy új lakásba, bepakoljuk a bútorokat, a szőnyegeket, polcokat szerelünk fel, amiket telipakolunk mindenféle dolgainkkal, de ennyitől még nem fogjuk maximálisan otthon érezni magunkat. Szükségünk van személyes dolgokra, amikhez kötődünk. Például képekre, fotókra a falon, polcokon.


 

          

               A gyerekszobát ugyancsak otthonosabbá tehetjük ezekkel a kiegészítőkkel. Bekeretezhetjük saját kezűleg gyermekünk egy-két rajzát, vagy egy babazsúros fotót. Készíthetünk mesés szalvétaképeket gyermekünk kedvenc figuráiból.


 

          

             Ha képkeretezésbe fogunk, akkor figyeljünk a részletekre. Igazítsuk a keretet a gyerekszoba színeihez és stílusához. A keretek alapja lehet papír, fa, üveg, gisz, amiket hozzávaló festékekkel tudunk dekorálni, vagy ragaszthatunk rájuk apró mozaikokat, terméseket, kagylókat, préselt virágot,…


 

(Fotók:  www.edesotthon.gportal.huwww.praktika.hu ,  www.sulinet.hu ,  www.zardi.addel.hu )

Legyen adventi koszorú a gyerekszobában is!

Bár most még az iskolai hajtás miatt távolinak tűnhet, de közeleg az év egyik legnagyobb és legszebb ünnepe: a karácsony. Sokan már az ajándékokat is vásárolják, tehát mindenképpen ideje elkezdeni a készülődést! Alkossunk először is adventi koszorút, ami az ünnepre való várakozás időszakában díszítheti a szobádat.

Ez az egyházi időszak Szent András napjától (november 30.) karácsonyig, azaz december 25-éig tart. Az András-naphoz legközelebb eső vasárnaptól - amely egyben a téli napforduló időpontja is - indul az advent, és a karácsonyra, Jézus Krisztus eljövetelére való várakozás jegyében telik.

Az első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész, Johann Wichern készítette. Egy óriási fenyőkoszorút függesztett a plafonra és 24 gyertyát tett rá, utalva ezzel az ünnep valamennyi napjára. Ez a szokás azonban úgy módosult az idők folyamán, hogy a gyertyák száma 4-re csökkent, azaz ma már az adventi vasárnapok számát jelöli. Az adventi koszorú pedig a XIX. századtól kezdve nagyon elterjedt szerte a világban, és egyre többek számára vált a karácsonyt megelőző időszak nélkülözhetetlen díszévé.

A koszorúnak számtalan változata létezik és a virágboltokban sokféle megvásárolható közülük, ám természetesen elkészítheted magad is.

Az a legcélszerűbb, ha a koszorúalapot megvásárolod egy virágboltban. Ha már itt vagy, akkor szerezd be a többi kelléket is: színes szalag, száraz növények, termések, gyöngyök, 4 darab tetszőleges színű (minél tömzsibb) gyertya, vékony drótszálak stb. (tetszés szerint a szobád stílusához igazodva). A koszorúalap anyaga lehet fűzfavessző, szalma, toboz vagy bármely örökzöld, esetleg moha.

Az alapra könnyen ráillesztheted a gyertyákat a vékony drótszálak segítségével.

Ezután díszítsd a koszorút masnival, száraz növényekkel, termésekkel, gyöngyökkel, gyümölcsökkel ízlésed szerint!

Készen is van. Az első gyertyát november 30-án gyújtsd meg, majd az azt követő vasárnapokon a többit! Csak ügyesen!

Forrás: www.sulinet.hu 

Tegyük színesebbé a gyerekszobát

          

        A dekorgumi könnyen kezelhető anyag, vágható, ragasztható, és előnye még, hogy nem szakad, mint a papír. A gyerekek is könnyedén barkácsolnak belőle. Nagy színválasztékban kapható.


 

 

         


            
A dekorálást akár a gyerekszoba ajtajánál is kezdhetjük névtábla készítésével. De órarendet, üzenőtáblát, ablakdíszt, ceruzatartót, bútor- vagy faldekorációt is készíthetünk dekorgumiból.


 

 

          

            

            Ha nincs ötletünk, akkor sincs gond, mert számos kreatív füzet foglalkozik ezzel a témával.


 

(Fotók: www.bookline.hu, www.edesotthon.gportal.hu )
                               

Karácsonyi dekoráció a gyerekszobába

A gyerekszoba karácsonyi dekorációjának elkészítéséhez már most hozzá lehet látni. Ha bemásolod a böngészőbe a következő címeket, más hasonlóan egyszerű, de különleges ötleteket is kaphatsz.


http://www.flickr.com/photos/14093839@N07/1714695933/     

  
http://abbcenter.com/index.php?t=timioldala&m=Munk%E1im#ide39723

„Mondjuk Te leszel az anyuka, én meg a ..."

 

– ez már a SZEREPJÁTÉK kora.  Figyeljünk továbbra is Lakauer Évára!

            A gyermek rájön, játszásiból lehet darukezelő, orvos, űrhajós, tündérkirálynő és ami csak akar lenni. A 3-4 évesek szerepjátéka egyszerű, melyben tükröződik a felnőttek világa, ami körülveszi. Az 5-6 évesek csak a szerep lényeges elemeit emelik ki, eltervezik játékukat, a szerepeket előre kiosztják.

            Sok mindent elárul „én”-jéről a gyermek szerepvállalása: legtöbbet játék közben tudhatunk meg róla, de önmagunkról is! Ugyanis játéka tükrözi, milyen élményekben volt része, mi a véleménye, mi érdekli, mi bántja, minek örül, mit szeretne.

            Egyre többet kíván hasonló korú társával játszani, mert akkor vásárló is lehet, nemcsak boltos. A közös játék fejleszti társas kapcsolatait, megtanítja, hogy tekintettel kell lennie másokra is, tudjon alkalmazkodni, lemondani saját elképzeléseiről, ugyanakkor érvényesíteni saját akaratát, megvédeni önmagát és érdekeit, és megtanul kompromisszumot kötni, megtanulja a szabályok betartását –most még „csak” a játékban, később az életben.

            A közösségi magatartás fejlesztésén túl a szerepjáték által fejlődik beszéde, mely szorosan összefügg a gondolkodás fejlődésével, ösztönzi a lényegre törő megfigyelésre.

 

Fontos,

-hogy korának, fejlettségi szintjének megfelelő meséket halljon,

-hogy legyen alkalma megismerni a tágabb környezetet: fűt, fát, virágot, tücsköt, bogarat, kis és nagy állatokat, erdőt mezőt - azaz legyünk együtt a kertben és kirándulásokon

-hogy bevonjuk őt a mindennapi munkába: a vendéglátás előkészületeibe, süthet, moshat, takaríthat, jöjjön velünk vásárolni, jöjjön az autószerelőhöz, stb.

-hogy utazzon buszon, vonaton, autón, metrón, villamoson, lássa a vasút- és hajóállomás forgalmát.

 

VIGYÁZAT!

            Nehogy túlterheljük élményekkel, mert ez éppoly káros, mint a szürke, egyhangú élet. A túl sok élményt nem tudja sem befogadni, sem feldolgozni, ettől kapkodóvá, szertelenné, nyugtalanná válhat. Ennek ellenkezője, amikor az ingerek hiánya miatt nem jut ismeretanyaghoz, élményhez és örömteli események nélkül közömbössé, visszahúzódóvá válik.

            A közös játékban mi igazodjunk gyermekünkhöz, ne oktassuk közben, szakadjunk el a valóságtól. Csak utalással irányítsuk játékát: „Nem fog megfázni a maci?” „Kata baba talán már éhes.” Legyünk tapintatosak, hagyjuk saját színvonalán játszani, hogy ÖRÖM LEGYEN AZ EGYÜTTES JÁTÉK.


(Forrás: www.jatekudvar.hu)

Különleges képek a gyerekszobában

   

Ha egyedi, különleges ajándékkal szeretnénk meglepni gyermekünket, festessük meg a kedvenc háziállatát, kiskutyáját, kiscicáját, lovát vagy a nyusziját... A gyerekszoba falán örök emlék marad. A festőnő még gyermekportrékat is készít, ezekben pedig mi gyönyörködhetünk.


Faldekoráció: ragasztható matricák

A falat díszítő matricák mára már világszerte elterjedt hasznos dekorációs elemek. Hiszen mi sem egyszerűbb és olcsóbb módja annak, hogy egy üres vásznat (jelen esetben a falunkat) feldobjuk valamivel, ami egyben modern és dekoratív is.


Nem kell ahhoz kész művésznek lennünk, hogy unalmas szobánkat felfrissítsük és vidámabbá, vagy esetleg modernebbé tegyük. Ezért alapítottuk meg Magyarországon kis műhelyünket és találtuk ki sokat mondó nevünket

wall:deco.

 


Mostantól itthon is könnyen hozzájuthattok ezekhez a vidám kis matricákhoz.Ezért ne is habozzatok! Toljátok be kedvenc CD-teket és lássatok neki a ragasztásnak.

 (1 csomag = 3 db  9960 Ft)    www.walldeco.hu

Még egy bútor, ami együtt nő a gyerekkel...

A tervezők minden olyan elemet beleépítettek, amire a szülőnek szüksége lehet a babaápolás közben.

"Még a polc is leesésgátlós, hogy ne essen a buksimra a popsikrémem. S ahogy növekszem majd, a saját birodalmam is együtt nő velem, mert már az első pillanattól fogva kéznél lesz a gyerekágyam, a nagy ágyam, a pelenkázómból pedig a tanuló szekrényem, sőt az íróasztalom is arra az időre amikor majd iskolába megyek. Apa meg szundizás helyett néha "legózhat" egy kicsit, amíg átalakítja számomra a következő szükséges pozícióba. És nem fogom megunni soha, mert mindig másképp fog kinézni és mégis ugyanaz lesz, amibe beleszülettem. De a legjobb az egészben, hogy ha én is már felnőtt leszek, akkor majd az én gyermekemnek is biztosítani tudom vele a tökéletes testi-lelki fejlődést. Ígérem, nagyon
fogok rá vigyázni."Kristóf többfunkciós gyermekbútor:

A termékek tömör fenyőből készülnek

Natúr, mélyalapozott, ehető lakkal lakkozott - rendszer ára, mely tartalmazza mind a hét különböző bútorfunkciót, mindösszesen 219.000 Ft.www.heniem.hu


Játékantikvárium

Mit talál az üzletben, és a honlapon?

 

Gyűjtői szíveket is megdobogtató régi és új  játékok, ritkaságok:

Matchboxok, és más modellautók, munkagépek, villanyvonatok (H0, TT, N, stb.) és kiegészítők: ami a terepasztal építéséhez kell. Makettek, LEGO összerakottan és darabra.
Kézműves játékok fából, textilből, papírból. Bábok, babák és házuk környéke; mackók a közelmúltból és maiak. Magyarok, és külföldiek.Logikai és társasjátékok. Antikvárkönyvek, szépirodalom, kötelező olvasmányok, mesék, diafilmek. Hobbi, ismeretterjesző-, és szakkönyvek, folyóiratok. Régi fotók, képeslapok, papirrégiségek

Áruinkat kicsit másként kínáljuk, mint a megszokott: 
árucsoportonként bemutatjuk,
miért érdekesek ezek a játékok,
miért adjuk a gyerek kezébe,
miért kell vigyázni például a Jávával, az ólomkatonával?  

Vigyázzon: honlapunk n e m  webáruház, postai utánvétet
nem tudunk vállalni! A közölt képek valóságos árukról készültek,  de hogy meddig lesz meg, ki tudja? Tekintse ezeket apperitívnek!  Itt a címlapon -mint egy tartalomjegyzékben- arról tájékoztatjuk, ha bejön hozzánk, mit talál? 

A HONLAPON:
Irodalmban, történelmben, technika történetben jelentős emberekre, furcsaságokra,  eseményekre emlékezünk a Kalendárium, az Aki nem hiszi, járjon utána, Szépirodalmunk nagyjai rovatokban.
A játékról másképp: Játszani, olvasni jó! A játék. Játék? Bemutatunk gyűjtőket, klubokat, magyar játékkészítőket, a "játékos társadalom" képviselőit, és természetesen magunkat.

Reméljük, talál majd érdeklődésének megfelelő információt, ötletet, gondolatot, és visszatérő vendégünk lesz itt a honlapon, és az üzletben!

LEGYEN SZÉP A NAPJA/ESTÉJE, ÉS VÁRJUK SZERETETTEL AZ ÜZLETBEN!

JÁTÉKUDVAR

Budapest, Ferenc krt. 10. (A 4-es, 6-os villamos Mester utcai megállójával majdnem szemben) Tel.: 215-6864 Mobil: 06-30-260-6834 E-mail: jatekudvar@jatekudvar.hu Nyitva: H-P 10-18

Régi idők játékai

    Csupán egy generációval ezelőtt minden babának, mackónak neve volt. És története. Élete. A mai gyerekek térdig járnak a játékszerekben. Mégis, mintha ők kimaradnának mindebből. Hacsak… Hacsak nem ragad rájuk a mama vagy a papa lelkesedése egy-egy játékszerért. De ehhez le kell ülni a gyerek mellé, és együtt játszani vele. Ez manapság ritka adomány. Ha időnk volna is, türelmünk nincs, vagy fantáziánk. Pedig gyerekkorunkban mennyire bele tudtunk feledkezni a játékba! Múlt századi érzés.

     Nem is nehéz felidézni a múlt század (!) emlékeit, hiszen az élet minden területén dúl a retrodivat. A modern designra jellemző letisztult formák, színek helyett ismét vibrálóan színes, az izgalmas múltat idéző tárgyak veszik körül azokat, akik haladnak a korral: a lakberendezés elemei, a ruhák, a zenei stílusok a hetvenes, nyolcvanas évek hangulatát idézik: Tisza cipő, csíkos tréningfelső, Marót Viki. 

A mai szülők boldogan vetik rá magukat a régen látott játékszerekre, feléled bennük a gyerek-kori emlék, amikor a nagyapával fémépítőztek a karácsonyfa alatt, vagy apával szerelték össze a terepasztalt, majd izgatottan készültek a TRIÁL-ba, hogy újabb darabokat szerezzenek be az NDK kisvasút már meglévő mozdonykái mellé. A lányok a térbeli, mozgatható papírmesekönyveket csodálták órákig: Hófehérke halovány orcával fekszik az „igazi” celofánkoporsóban, körülötte térdelnek a törpék. Morzsa kutya vászontalpát többször is meg lehetett foltozni, mert bírta az anyag. És meg is kellett. Mert Morzsa kutya csak egy volt – és nem egy a sok közül. Mai gyerek – régi gyerek Szeretnénk újra átélni ezt az érzést, s jó volna, ha a gyerekeink is megéreznének belőle valamit. Ám ez nem könnyű, mert ők már másképp nőnek fel. 

Számukra is a szülő a minta, ugyanúgy, mint a mi gyerekkorunkban. Csakhogy ma nem sok családra jellemző, hogy akárcsak vasárnap délutánonként együtt játszanak gyerekek és a felnőttek, leülnek együtt barkácsolni vagy babaruhát varrni. Egész nap rohanunk, utána leroskadunk a tévé elé. Ha együtt vagyunk az aprónéppel, akkor is az adóbevalláson vagy az elmaradt munkákon jár az eszünk. A gyerektől persze elvárnánk, hogy szépen elfoglalja magát. Elárasztjuk játékszerekkel, mert a lelkiismeretfurdalásunk miatt úgy hisszük, a mennyiséggel igenis pótolhatjuk a minőséget.  A csemete többnyire néhány percet el is tölt a játékaival, de arra sincs türelme, hogy alaposan megismerje, kipróbálja őket. Pedig a játékgyártók mindent bevetnek! Tudományos szakértők, pszichológusok fejlesztik, formatervezők alakítják az újdonságokat, nemzetközi előírások garantálják a minőséget és a biztonságot. De az a büdös kölyök nem akar vele csendben, a szoba sarkába húzódva játszani! És itt a baj. A játékot többnyire nem annak tekintjük, amire való. A játékot vásárló szülő fejében valami ilyesmi motoszkál: ha ezt megveszem neki, nyugalmas perceket kapok cserébe. De ez általában nem jön be…

Forrás: Nõk Lapja Cafe 2005.03.31 www.nlcafe.hu

Testvérek egy szobában - a közös gyerekszoba

Gyakran felmerülő probléma a két- vagy többgyermekes családok esetében

a közös gyerekszoba ügye.

 

 

Gyerekszoba

 

Érdemes-e a nagyjából egykorú csemetéket külön szobába költöztetni?

Az állandóan veszekedő, eltérő korú csemetéket kényszerítsük-e közös szobába, hogy jobban kijöjjenek egymással? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg felelni következő írásunkban. 

Egy bizonyos korig a közös gyerekszoba egyáltalán nem jelenthet problémát egyetlen családban sem. A 3-4 éves korú gyerkőcök számára az együttlét, a közös játéktér, a szoba megosztottsága külön örömöt jelenthet. Ez az a hely számukra, ahol együtt játszhatnak, és nekünk, szülőknek is könnyebb odafigyelni rájuk. Ha megkérdezzük őket, szeretnének-e külön szobába költözni, a válasz szinte minden esetben nemleges lesz. Ugyanez a helyzet az azonos nemű, de kicsit eltérő életkorú testvérekkel is. Ők sem akarnak majd egymástól elválni, ha egy lakásfelújítás során kettéválasztjuk eddig egyként funkcionáló gyerekszobájukat.
A közös szoba birtoklása számos pozitívummal jár. A megosztott lakószoba lecsillapíthatja az egyébként mozgékony, eleven fiatalokat. Az egymás melletti ágyon alvó gyermekek az éjszaka folyamán nem félnek, hiszen biztonságban érzik magukat. A közös szoba előnyét természetesen főként a gyermekek érzik: kétszer annyi játékon osztozhatnak, ugyanakkor meg kell tanulniuk alkalmazkodni egymáshoz, el kell fogadják egymás szokásait, a kisebbnek pedig legtöbbször hallgatnia kell idősebb tesójára.

Amíg a gyerekek nem igénylik a különválást, addig nekünk is könnyebb lesz. Amikor észrevesszük, hogy a közös játékok, tanulás során akadályozzák egymást, és nem békülnek meg, biztosak lehetünk benne, hogy elérkezett a szétköltöztetés ideje. Ekkortól kezdve rendszeresen tapasztalhatjuk, hogy gyerekeink veszekednek a játékokon, nem tudnak elaludni egymástól, elveszik egymás tanszereit, és nem lesz kedvük a szobájukba menni. Az eddig sülve-főve együttlévő tesók minden vágya az lesz, hogy külön kis terük legyen, és még véletlenül se kelljen a hugival, vagy öcsivel egy szobában aludniuk. Ilyenkor semmiképp sem szabad arra kényszeríteni őket, hogy akaratuk ellenére egy helyen maradjanak. Természetesen nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyen vészhelyzetben nagyobb lakásba költözzön vagy falat bontson. A meglévő térrel kell úgy gazdálkodni, hogy a gyerekek nyugodtan kialakíthassák saját életterüket: állítsunk fel térelválasztó könyvespolcot vagy paravánt, amik segíthetnek a probléma megoldásában.

A felnövekvő gyerekekkel közösen alakítsunk ki egy olyan házirendet, ami könnyebbé teheti a mindennapos konfliktusok átélését, és arra kényszeríti a harcban álló feleket, hogy elfogadják egymás napirendjét, bogarait. Minden esetben azt kell szem előtt tartanunk, hogy a testvérek között ne kezdődjön el a versengés, mindenből egyformán kapjanak, nagyjából egyforma méretű helyük legyen, és egyformán ki tudjanak bontakozni. Ha mégsem sikerül igazságot tenni köztük, érdemes az idősebb testvért meggyőzni arról, hogy engedjen kívánságaiból, és hagyja kistesóját érvényesülni.

www.sulinet.hu 

A lengőbölcső

"Hivatásommá vált, életem céljává, az az általam kívánt szemléletváltoztatás, ami meggyőződésem szerint minden születendő kis lélek ideális életkezdését szolgálja ezen az amúgy is eléggé rögös földi életúton. S hogy lehetőség szerint minden kisbaba hozzájuthasson ily módon a korai fejlesztésnek tulajdon képpen később értékelhető áldásához, megalkottuk a férjemmel a Kristóf gyermekbútor-rendszert, mely ma már világszabadalom . Úgy alkottuk meg, hogy feltétlenül tartalmazza a függesztett bölcsőt, de továbbfejleszthető, átalakítható, színekben gazdag, formavilágát tekintve pedig szolid és megnyerő legyen."


 

A függesztett bölcső előnyei:


  • Az anyaméhbeli állapotra emlékezteti a csecsemőt, ami kifejezetten kellemes a csecsemő számára

  • A benne való enyhe ringás nyugtató hatású, tapasztalatok szerint kevesebbet sír a bölcsős baba

  • Fejleszti a vesztibuláris (egyensúly) rendszert

  • A korai mozgásfejlődést segíti, ami a későbbiek során biztosabb járást eredményez

  • Fejleszti a reflexeket

  • Megfigyelések szerint a függesztett, ringó bölcsőben nevelkedő babák ügyesebbek, nyugodtabbak, mint a rögzített felületen (talpas bölcső, kiságy) nevelkedett társaik

  • A függesztett, szabadon ringó bölcső korai fejlesztésre alkalmas eszköz

 

 

 

 

A lengőbölcső már bérelhető is! 


 

 
 

A babaszoba legszükségesebb felszerelései

 Hol is kezdjük? Jó esetben egy egész szoba áll a baba rendelkezésére, de a mai nehéz lakáskörülmények között sok fiatal pár kénytelen csöpp garzonba hazavinni az újszülöttet.

A legkisebb szobában is meg lehet oldani egy sarok leválasztását akár könyvespolccal, szekrénnyel, vagy paravánnal, amit egy ügyes apuka néhány este alatt elkészíthet.

Az újszülött számára legfontosabb a nyugalom, egyenletes meleg és fényviszonyok. Éppen ezért ne tegyük ágyát vagy mózeskosarát huzatos helyre, fűtőtest vagy ablak közelébe.

Fekvőhelynek választhatjuk a bölcsőt, mózeskosarat, rácsos ágyat, de az első néhány hétben megteszi például egy nagyobb fiók, a babakocsi felső része vagy egy nagy ruháskosár is jól kibélelve. Később mindenképpen célszerű beszerezni egy rácsos ágyat, melynek magassága állítható, hiszen a baba nagyon gyorsan növekszik, és mozgásigénye is egyre több lesz.

Ha módunk van pelenkázó szekrényt venni az nagyon megkönnyítheti a dolgunkat, különösen később, amikor a baba izeg-mozog, egy percre sem marad nyugodtan. Tökéletesen lehet persze pelenkázni a szülők ágyán is, de egy idő után a mama dereka nagyon megérzi majd a sok hajlongást, különösen a baba egyre nagyobb súlya miatt. Készíthetünk olyan pelenkázólapot, amit a kiságyra lehet helyezni, és csak a használat alkalmával kell elővenni. Kissé komplikált, de helytakarékos megoldás, barkácsoló apukák ezt is könnyen elkészíthetik. www.csaladinet.hu)

Lányszoba dekorációja: papírvirágok


"A papírvirág készítéséhez két okból fogtam hozzá, - írja Molnár Réka készítő - az egyik az volt, hogy bár nagyon szeretem a virágokat, leszedni, vagy vágott virágként megvásárolni mégsem okozott nekem jó érzéseket. Szerettem volna úgy virágokkal díszíteni a lakásomat, hogy ugyanakkor ne kelljen elpusztítanom őket. A másik ok az volt, hogy férjem allergiás a virágporra, emiatt a lakásban nem is tarthattam virágokat, csak az ablak között. A papírvirágok úgy díszítenek, hogy nem okoznak allergiát.

A papírvirág kompozíciók készítésével sok örömet szereztem rokonaimnak és élő virágok, hanem papír alkotások. Ez vezetett arra a gondolatra, hogy a papírvirág készítés fortélyait megosszam a nagyközönséggel is.

A könyvben leírtak segítségével készíthetünk alkalmi és ünnepi csokrokat és ajándékokat. A papírvirág múlandó az igazi virághoz hasonlóan, ha elporosodik vagy megfakul - néhány hónap alatt - akkor ugyanúgy el kell dobnunk, mint az igazi vágott virágokat.

Mivel az elkészítésük időigényes, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy szeretteinknek ajándékba adjuk, mivel a készítményben minden egyes virág egy jókívánságnak, vagy egy szeretettel teli gondolatnak tekinthető. A virágok készítése közben tartsuk szem előtt az igazi virágot, próbáljuk a virág szépségét és lényegét megragadni a papír segítségével. Ha így készítjük el a virágokat, azok megtévesztésig fognak az igazi, élő virágra hasonlítani.

Mindenkinek jó szórakozást és pihentető időtöltést kívánok!

Molnár Réka"

Ebből a könyvből részletesen, lépésről lépésre követhető,  megtanulható a lányszobák egyedi, különleges dekorációja, a PAPÍRVIRÁG készítése.http://www.mek.oszk.hu/02700/02711/html/index.htm

Székek új ruhában

Ez a szék áldozatul esett egy felújításnak, a kárpitján eltávolíthatatlan festékfoltok voltak. A támlája és az ülőrésze is lecsavarozható a fém vázról. Úgy döntöttünk az eredeti kárpitot rajta hagyjuk, mindössze új "ruhát" készítünk neki.

Méretvétel:

A lekerekített sarkok ellenére egyszerűen téglalapnak tekintjük a támlát és ülőkét, így csak egy szélességi, illetve hosszúsági méretre lesz szükségünk.(a szék vastagságát külön mérjük le)
A kárpit mindössze 2-2 téglalapból fog állni.
A kárpitnak felül nagyobbnak kell lennie, mert nem szép, ha a varrás látszik a szék oldalán.

Számolás:

a kárpit látható, felső részének méretét úgy számoljuk ki, hogy a mért értékekhez (szélesség, hosszúság) hozzáadunk 4-4cm-t, plusz 2-2cm varrásszélt, azaz összesen 6-6cm-t. Adjuk hozzá a szék vastagságát is 2-szer.

a kárpit nem látható, alsó részének (ez lehet más, értéktelenebb anyagból is) kiszámításához a mért értékekből vonjunk le 4-4cm-t, majd adjunk hozzá 2-2cm varrásszélt, azaz 2-2cm-t kell levonni összességében körben.

Varrás:

A felső (nagyobb) kárpitok sarkait be kell húznunk. Ez azt jelenti, hogy készítenünk kell két varratot. Állítsuk a gépet a legnagyobb öltésre. Késztítsünk ívesen egy varratot a sarokba, majd ettől talpszélesen még egyet. A varrat elején varrjunk el, a végén viszont ne.
Először vegyük az ülőrészt. A felső kárpitot helyezzük az asztalra színével lefelé, majd rá az ülőkét a felső részével lefelé. Minden sarokban húzzuk meg a cérnákat, egészen addig, amíg az anyag annyira be nem ráncosodik hogy ráhúzhatjuk az ülőke sarkára.A ráncokat osszuk el egyenletesen, majd csomózzuk a behúzó cérnákat egymáshoz, hogy a sarkok rögzüljenek. Óvatosan húzzuk le az ülőkéről az anyagot.
A kárpit alsó és felső szélét varrjuk össze színt színnel szembe, kivéve az egyik oldalát, itt fogjuk kiforítani és az ülőkét belehúzni. A ráncolt rész legyen felül, és a sarkoknál kövessük annak ívét. A varrásszél 1cm.
Varrás után a színoldalon is látható behúzó cérnákat bontsuk ki.
Húzzuk bele az ülőkét a huzatba, majd gombostűzzük egymáshoz a kárpit alsó és felső szélét. Kézi öltésekkel (stafírozással) varrjuk be a nyílást. Rövidáru üzletekben lehet olyan tűkészletet kapni, amelyben van úgynevezett kárpitos tű, amely íves, így megkönnyíti a kézi öltések elkészítését.

Ugyanezeket a lépéseket meg kell ismételni a támlával is, és mostmár nincs más dolgunk, mint a csavarok helyén kissé felvágni az anyagot és visszacsavarozni a támlát és az ülőkét a helyére. (www.varrohaz.hu )

Tini-gyerekszoba

            Lakásaink talán legnehezebben berendezhető szobái a gyerekszobák, melyek hosszú éveken keresztül hivatottak megfelelő életkörülményeket biztosítani felcseperedő utódainknak.

            Kamaszkorú gyermekünk szobáját roppant embertpróbáló feladat berendezni, hiszen míg nekünk külön helységek állnak rendelkezésünkre tevékenységeink gyakorlásához, addig nekik egyetlen kuckót kell alkalmassá tennünk a mindennapi alvás, tanulás, kikapcsolódás, tárolás, vendégfogadás helyszínéül. Összeállításunkban először a lányos, majd a fiús szülők számára szeretnénk segítséget nyújtani ötleteinkkel.

Leányálom:


           Egy kamaszodó tinilány szobáját berendezni kész rémálom, hiszen lázadó korszakát élve semmi sem nyeri el maradéktalanul a tetszését, hangulata pedig sokszor szinte egyik pillanatról a másikra változik. Szobája kialakításánál is ezt kell elsőként figyelembe venni:

1. Érdemes olyan bútordarabokat választani, melyek sokféleképpen kombinálhatók, vagy egyszerűen mozgathatóak (ilyenek például a kerekes bútorok, melyek helyét, ha megunja az ifjú hölgy, egyszerűen átguríthatja a szoba másik sarkába).

2. Megfontolandó továbbá, hogy olyan ágyat, kanapét válasszunk, melynek huzata cserélhető, s ha az adott színvilág már nem megfelelő a szőnyeg, a függöny és a párnahuzatok cserélésével az ágy is új külsőt kaphat ( érdemes mosható huzatú bútorokat választani), s nem kell nagyobb összeget feláldozni a szeszély oltárán.

3. A szoba és főként az íróasztal kapjon elegendő napfényt, hiszen az energiával tölt fel, s hivogatóvá teszi a szobát.

4. Színek tekintetében érdemes vidám, harmonizáló meleg árnyalatokat választani, melyek jókedvűvé teszik még a bal lábbal ébredő tinédzsert is. Bár sokan fiús színnek tartják, érdemes a kék melegebb árnyalatait is használni, hiszen a feng shui tanai szerint ez aktivizálja a tudás utáni vágyat gyermekeinkben.


Férfias komolyság


             A kamasz fiúk pontosan a lányok ellenkezői, hiszen legtöbbször nem is érdekli őket, hogy milyen bútorok, tárgyak találhatóak szobáikban.

1.Egy gondos szülő azonban kikéri fia véleményét lakhelye berendezésénél, hiszen mindenki jobban érzi magát olyan bútorok társaságában, amiket ő maga választott.

2.A fiúk általában a technokrata, high tech, modern, minimalista vagy a retro stílus hívei, ezért az általuk választott bútorok funkcionálisak, letisztult vonalvezetésűek; így nem kell félnünk, hogy nagyon eltévednek a lakberendezés világában.

3.Amiről viszont fontos gondoskodnunk, az a rengeteg tároló, ahová beszórhatják dolgaikat, így számolván fel a rendetlenséget.

4. Fontos továbbá arra ügyelni, hogy a szürke, kék, fekete, fém és terepszínű falak és bútorok mellett, mindig legyen egy-egy üde színfolt a szobában, hogy ne katonai tábornak, vagy oroszlánbarlangnak tűnjön, hanem sokkal inkább modern fiúszobának. Ezt segítheti elő az is, ha egy-két (a fiúk által egyébként hasztalannak tartott) diszpárnával vagy dísztárggyal melegebb, barátságosabb hangulatot varázsolunk.

(Forrás: www.blush.hu )

Papírbili


A Progresszív Szakmai Díjak 2006. évi díjátadóján az év üzleti ötlete kategóriában egy papírból készült eldobható bili lett az első. A papírbili tervezői szerint a hagyományos műanyag bili undort keltő, kényelmetlen és nem higiénikus.

A Potty flip névre hallgató díjnyertes bili hullámpapírból készül, amely teljes egészében lebomló anyagokat tartalmaz. A papír alapanyag többrétegű, kedvező szilárdságú, a gyermekek biztonságát alapos tesztek, mérések garantálják.

Főként az utazni szerető kisgyermekes családok életét könnyíti meg jelentősen.

A termék nem túl olcsó: a Drogerie Markt üzletekben 289 forintba kerül darabja.
(www.velvet.hu)

Papírbútor

A századfordulón a környezetvédelem egyre fontosabbá válik, az újrahasznosítható, környezetbarát anyagok előtérbe kerülnek. A papírbútor összehajtogatott állapotban kerül forgalomba, ezért könnyen szállítható, az élhajtogatásnak köszönhetően egyszerűen összeállítható, kreativitásunk szerint festhető, díszíthető.

Ha olcsó, praktikus, könnyen kezelhető és mégis esztétikus berendezési tárgyakat keresünk, érdemes kipróbálnunk a papírbútorokban rejlő lehetőségeket. Gyermekbútorként ideális, hiszen a gyerekek a növekedés során változnak, ízlésük formálódik, gyakran és szívesen alakítják át környezetüket, a tárgyak védelme nem a legfontosabb számukra. A papírbútor - variálhatósága, mérsékelt ára miatt - alkalmas kollégiumi szobák, albérletek, irodák és lakásunk több helyiségének (nappali, gyermekszoba) berendezésére is.

A bútorok nagy szilárdságú hullámlemezből készülnek, ezért például a polcok terhelhetősége 15 kilogramm (egy faforgács alapú 19-es polc 18 kilogramm teherbírású).
Ma már nemcsak sorozatgyártott bútorokat és használati tárgyakat (polcok, székek, asztalok, képkeretek, órák, táskák), hanem egyedi készítésűeket (lámpák, vázák) is vásárolhatunk. A vásárlók körében egyre népszerűbb papírtárgyakat a szakma is elismeri.

Festési technikák

Alapszínként vizes bázisú, környezetbarát festékeket válasszunk. Egy közepes méretű polc lefestéséhez körülbelül 20 dkg festék szükséges. A festékeket 10-15 százalékban hígítsuk. A festéshez használhatunk ecsetet vagy festékhengert. Gyors szárítással elkerülhetjük a bútor esetleges megvetemedését. Száradás után fessük le még egyszer a felületet, így a bútorok tartósabbá válnak.

A csíkfestés

A bútorlapra egyenlő távolságban, az élekhez igazítva, cellux csíkokat ragasszunk, majd festőhengerrel fessük le. Száradás után, ha szükséges, még egy réteget fölvihetünk, ezután távolítsuk el a ragasztócsíkokat.

Mintafestés

Mintafestő szivaccsal a kiválasztott felületet bekenjük. Gumisörtés szivacs segítségével szabálytalan pöttyös formát nyerhetünk. Ha sablonnal mintázunk, akkor célszerű spray- vel festenünk. A sablonokat kartonból készítsük. Ha pontosan vágjuk ki a megrajzolt mintát, akkor egyszerre készíthetjük el a pozitív és a negatív sablont. Különleges formák kialakításához faleveleket, virágokat, kavicsokat, kagylókat is alkalmazhatunk. A festéshez szintén spray-t használjunk.

Spricceléses technika

A kikevert, tejföl sűrűségű festéket öntsünk egy nejlonzacskóba, majd 1-1,5 mm nagyságú lyukat vágjunk a csücskére, s máris mintázhatunk. A festék kinyomásának erősségétől függően a minta különböző vastagságú lesz. (www.amiotthonunk.hu)

Megvásárolható: paperwall.hu