Rendezzük be a gyerekszobát!

Székek új ruhában

2007. október 18. - gkbetti

Ez a szék áldozatul esett egy felújításnak, a kárpitján eltávolíthatatlan festékfoltok voltak. A támlája és az ülőrésze is lecsavarozható a fém vázról. Úgy döntöttünk az eredeti kárpitot rajta hagyjuk, mindössze új "ruhát" készítünk neki.

Méretvétel:

A lekerekített sarkok ellenére egyszerűen téglalapnak tekintjük a támlát és ülőkét, így csak egy szélességi, illetve hosszúsági méretre lesz szükségünk.(a szék vastagságát külön mérjük le)
A kárpit mindössze 2-2 téglalapból fog állni.
A kárpitnak felül nagyobbnak kell lennie, mert nem szép, ha a varrás látszik a szék oldalán.

Számolás:

a kárpit látható, felső részének méretét úgy számoljuk ki, hogy a mért értékekhez (szélesség, hosszúság) hozzáadunk 4-4cm-t, plusz 2-2cm varrásszélt, azaz összesen 6-6cm-t. Adjuk hozzá a szék vastagságát is 2-szer.

a kárpit nem látható, alsó részének (ez lehet más, értéktelenebb anyagból is) kiszámításához a mért értékekből vonjunk le 4-4cm-t, majd adjunk hozzá 2-2cm varrásszélt, azaz 2-2cm-t kell levonni összességében körben.

Varrás:

A felső (nagyobb) kárpitok sarkait be kell húznunk. Ez azt jelenti, hogy készítenünk kell két varratot. Állítsuk a gépet a legnagyobb öltésre. Késztítsünk ívesen egy varratot a sarokba, majd ettől talpszélesen még egyet. A varrat elején varrjunk el, a végén viszont ne.
Először vegyük az ülőrészt. A felső kárpitot helyezzük az asztalra színével lefelé, majd rá az ülőkét a felső részével lefelé. Minden sarokban húzzuk meg a cérnákat, egészen addig, amíg az anyag annyira be nem ráncosodik hogy ráhúzhatjuk az ülőke sarkára.A ráncokat osszuk el egyenletesen, majd csomózzuk a behúzó cérnákat egymáshoz, hogy a sarkok rögzüljenek. Óvatosan húzzuk le az ülőkéről az anyagot.
A kárpit alsó és felső szélét varrjuk össze színt színnel szembe, kivéve az egyik oldalát, itt fogjuk kiforítani és az ülőkét belehúzni. A ráncolt rész legyen felül, és a sarkoknál kövessük annak ívét. A varrásszél 1cm.
Varrás után a színoldalon is látható behúzó cérnákat bontsuk ki.
Húzzuk bele az ülőkét a huzatba, majd gombostűzzük egymáshoz a kárpit alsó és felső szélét. Kézi öltésekkel (stafírozással) varrjuk be a nyílást. Rövidáru üzletekben lehet olyan tűkészletet kapni, amelyben van úgynevezett kárpitos tű, amely íves, így megkönnyíti a kézi öltések elkészítését.

Ugyanezeket a lépéseket meg kell ismételni a támlával is, és mostmár nincs más dolgunk, mint a csavarok helyén kissé felvágni az anyagot és visszacsavarozni a támlát és az ülőkét a helyére. (www.varrohaz.hu )

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr29200166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.