Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

Baldachin: a romantikus lányszoba kiegészítője

2007. október 10. - gkbetti

    Nem csoda, hogy a királyok kizárólag baldachinos ágyban szerettek aludni. A nehéz kárpitokkal, vagy lenge tüllökkel körbehatárolt fekvőhely meghitt és barátságos, ma is sokaknak ez a legvonzóbb hálószobai alternatíva.

Szerencsére sokféle variációban kivitelezhető s mint példáink mutatják, bármilyen lakásban megvalósítható. A klasszikus megoldás kétféle anyag, valamilyen egyszínű és ezzel harmonizáló, mintás pamutanyag kombinációjával készül, varrási technikája azonos a bélelt függönyével. A széleket simán eldolgozottak vagy fodorral díszítettek. A baldachin szárnyai speciális, félkör alakú karnisról omlanak alá. Közismert megjelenési formája korona vagy doboz alakú. Az alap elkészíthető kemény kartonból, amit ezután kárpittal vonunk be. Kétféle típust különböztetünk meg: egész baldachint, ez az ágy teljes felületét eltakarja, illetve a fél-baldachint, amely jelzésszerűen a fejrész fölött, a hátsó falhoz erősítve jeleneik meg. Napjaink modern baldachinjai gyakran csak a látvány szempontjából érdekesek, funkcionális (sötétítő, hangtompító) szerepet nem töltenek be. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, fontos, hogy jók legyenek az arányok a hálószoba és baldachin viszonylatában.



 







Az öreg kanapét is alaposan "fel- dobja" ez a jelzésszerű, valójában inkább csak dekoratív, mint funkcionális baldachin. Az ülő-fekvőalkalmatosság mögötti falra szerelt, bőven szabott és dúsan redőzött függöny két vége kissé ráborul a kanapé karfáira. A kétféle anyagból összeállított baldachin színvilága remekül egészíti ki a párnák izgalmas többféleségét.

A baldachinos ágyak régóta ismertek és kedveltek. Elsősorban a huzattól és a hidegtől védték az ágyban fekvőt. A 18. századtól megjelenésükben egyre pompásabbak, faragott és aranyozott koronájuk, selyemből vagy damasztból készült függönyük a tulajdonosuk gazdagságára utalt. A 19. századtól népszerűségük rohamosan csökken, napjainkban azonban ismét fölbukkannak, elsősorban a különleges megoldások kedvelőinek körében népszerűek. Találkozni velük a gyerek- és tinédzserszobákban is.

Napközben a hálósarkot elválasztó függönyt húzzuk félre és kössünk nagy, laza csomót az anyagra. Így kitágul a tér, este viszont egy könynyed mozdulattal újra elszeparálhatjuk a fekvőhelyet a szoba többi részétől.

(Forrás: www.lakaskultura.hu )

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr69192376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása