Rendezzük be a gyerekszobát!

Kis ágytörténet

2007. október 05. - gkbetti

Az ágy kultúrtörténete

Az ágy az ókori közel-keleti civilizációkban jelent meg a Kr. e. 3. évezredben. Az ekkor kialakult vázszerkezet felső keretét növényi rosttal vagy szíjjal szőtték be, s ezt a formát Eurázsiában és Afrikában máig sokfelé használják. Az ókori görögök és rómaiak külön ágyakat használtak az étkezésekhez is. A görög klinét lábzsámollyal, támlával és párnával látták el. A göröghöz hasonló római ágy gyakran esztergályozott vagy bronzlábakon nyugodott, s díszesebb változatait, főleg a halotti, nász- és ebédlőágyakat gazdag berakás vagy faragás díszítette.

A középkori Európában az ágy esztergályozott sarokpilléreit deszkalap kötötte össze, s a beszövést is deszka ágybetét váltotta fel. Az ágy használatának terjedésével a középkorban több szükségmegoldás is kialakult, így földbe rögzített ágy, földpadkák és fapadok ágyként való alkalmazása. A 11. századtól szokássá lett – keleti hatásra – az ágy fölé helyezett lepelmennyezet függeszteni (ágyfüggöny).

A 17 .században elterjedt a szövetekkel, csipkékkel borított függönyös és baldachinos ágy, amelyen az első tartóoszlopokat lehagyták. A XVI. Lajos-stílusú ágyakon a textildíszítés másodrendűvé vált, a mennyezet sokszor elmaradt, s a 19. században ki is ment a divatból. Az empire ágy támlái többnyire hajlítottak, bronzdíszítései súlyosabbak. A biedermeier ágy egyszerűbb, dísztelenebb.

A „magyar ágy”

A magyaroknál az ágy használata a honfoglalás után honosodott meg. Földbevert lábú ágyra utaló karónyomok az Árpád-kori falusi veremházakból is kimutathatók. Úri-polgári házakból textilmennyezetes ágyra a 13. századtól, fa félmennyezetesre a 15. századtól, teljes famennyezete ágyra a 16. századtól ismerünk adatokat. Parasztházból asztalos készítésű, illetve mennyezetes ágy a 18. századtól maradt fenn.

Ágyak – milyeneket keresünk?

Érdekes megnézni, hogy az „ágy” kulcsszóra milyen formában, milyen összetételekben keresünk rá az internetes keresőkben. A statisztikák szerint egyre többen néznek utána a világhálón az ágyaknak vásárlás előtt, a leggyakrabban használt szavak ezek: franciaágy, ágy, ágyak. Szorosan ezek után következnek: bútor ágy, emeletes ágy, felfújható ágy, fenyő ágy, gyerek ágy, kovácsoltvas ágy, masszás ágy, ágy eladó, matrac, ágybetét, ágykeret. További, kevesebbszer előforduló keresési kifejezések: baba ágy, baldachinos, demko, ifjúsági, kozmetikai, masszírozó ágy.

Felfújható ágyak: www.kolyokvar.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr68186749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.