Rendezzük be a gyerekszobát!

Rendezzük be a gyerekszobát!

Milyen idős korától legyen külön szobája a gyereknek?

2007. szeptember 27. - gkbetti
    A gyerekszoba a modern kor vívmánya. Évszázadokkal, de még évtizedekkel ezelőtt nem is ismerték a külön gyerekeknek fenntartott szobákat. A porontyok együtt éltek, együtt aludtak a szülőkkel. Ma már nincs olyan gyerek, akinek ne lenne (vagy olyan felnőtt, akinek ne lett volna) saját szobája. 

    Vajon jól van ez így? Lehet, hogy ezzel az elszeparálással csak ártunk a gyermekeinknek?

    A pici, néhány hónapos szopizós babáknak még az a természetes, hogy együtt aludjanak (vagy legalábbis egy szobában) az édesanyjukkal. A szakemberek, pszichológusok szerint addig érdemes együtt aludni, amíg egyszer csak a gyereknek nem lesz igénye arra, hogy egy saját kis birodalomba tudjon visszavonulni. De mikor jön el ez az idő? Milyen idős korától legyen külön szobája a gyereknek?

   

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr83178535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Angéla 2007.09.27. 21:19:07

Bár nekem nincs gyerekem, de én úgy gondolom, hogy ahány ház, annyi szokás.
Barátnőm az első lányát egy évesen, a másodok lányát fél évesen kezdte a gyerekszobában altatni. Semmi gond nem volt a szülőktől való külön alvással, bár a lányok mivel jól "elszórakonak" egymással a meseolvasás után, nagyon későn alszanak el. Sokat szenved velük Éva barátnőm. (Ha valaki tudna valami jó ötlettel szolgálni, szívesen vennénk.)
Nővéreméknél más a helyzet. Ők együtt alszanak a gyerekekkel, de még így is elég nehezen megy az altatás.

Szabó Beáta 2007.10.01. 18:36:28

Sziasztok!

Még nekem sincs saját gyermekem, de 4 éve egy óvodában dolgozom, ahol a délutáni altatást is én "vezénylem le".
A mi ovinkban a gyerekek vegyesen vannak (2 évestől a 6 éves korú gyerekig; egy csoportban). Tehát az alvásnál kissé nehéz, hiszen nem minden 5-6 éves szeret már aludni, és a 2-3 évesek közül is vannak olyanok akiknek gondja van a közös alvással.
Nekem a bevált módszer, ha a nehezen alvó gyerekeket elszeparálom a többitől, nem feltétlenül jelent ez másik szobát. Elég ha körbe rakom zsámollyal (szivacsokon alszunk), vagy csak nem látja a másikat; vagy kiskuckót építek neki. Persze ott vagyok és a rendre és fegyelemre vigyázni kell. Nincs beszélgetés! Szigorúnak kell egy picit lenni és akkor beválik. Kényelmesen lefekszik, majd betakarózik, vagy betakarom és utánna csendben mese hallgatás; mese olvasás. Viszont addig ott kell lenni míg el nem alszanak.
A kuckó építést nagyon élvezik általában. De arra vigyázni kell, hogy ne menjen át játékba a dolog, mert akkor nincs alvás!!:)
Nagyon egyszerű, és ne álljon túl sok elemből, mert lebontja , játszik vele. A lényeg ne legyen szemkontaktus a másik gyerekkel, testvérrel.

Remélem segítek ezzel nektek. Nekem 4 éve működik, 18 különböző korú gyerek elaltatásánál.

Bea

Kiss Angéla 2007.10.01. 20:07:21

Szia Bea!

Nagyon szépen köszönöm a reagálást. Majd átadom Éva barátnőmnek a jótanácsokat.

Angi
süti beállítások módosítása